Esperanto je mezinárodní jazyk snadný na naučení (gramatika bez výjimek, snadná slovní zásoba), vhodný pro cestování a navazování kontaktů s lidmi po celém světě.

Přihláška a program Mládežnického mezinárodního esperantského kongresu v Liberci

13. 3. 2009 0:33
Rubrika: ESPERANTO - AKCE

Mezinárodní kongres esperantské mládeže (v esperantu Internacia Junulara Kongreso, zkratkou IJK) je největší každoroční setkání mladých esperantistů na světě. Účastníci pocházejí ze všech částí světa, přijíždějí na týden a jejich počet obvykle dosahuje přibližně 300, ačkoliv některé kongresy zaznamenaly více než 1000 účastníků. Každý rok se kongres pořádá v jiné zemi a prostřednictvím svých zemských sekcí jej organizuje Světová esperantská mládežnická organizace (známá pod zkratkou TEJO), mládežnická sekce Světového esperantského svazu (UEA). Stejně jako kongres mládeže se i jím pořádaný Světový esperantský kongres koná každé léto, obvykle v navazujícím týdnu, ovšem zřídka v téže zemi.

V roce 2006 se Mezinárodní kongres esperantské mládeže konal v Sarajevu v Bosně a Hercegovině, v roce 2007 se konal ve vietnamském Hanoji a v roce 2008 v maďarském Szombathely. Příští, 65. Mezinárodní kongres esperantské mládeže se bude konat od 18. do 25. července 2009 v Liberci. Jeho organizaci zajišťuje Česká esperantská mládež společně se zemskými sekcemi TEJO z Německa a Polska.

PROGRAM A PŘIHLÁŠKU najdete na

http://ijk.esperanto.cz/

Je tam i seznam přihlášených lidí a možnost program spoluvytvářet.

Zobrazeno 1051×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková