Esperanto je mezinárodní jazyk snadný na naučení (gramatika bez výjimek, snadná slovní zásoba), vhodný pro cestování a navazování kontaktů s lidmi po celém světě.

Znáš už pár vět v esperantu? Hurá na setkání!

4. 11. 2009 20:21
Rubrika: ESPERANTO - AKCE

Možná se někomu zdá titulek trochu přemrštěný a říká si, že se znalostí několika vět si toho na mezinárodním setkání příznivů esperanta moc neužije. Ovšemže, do hlubin tomistiky ani trinitární nauky se na takové jazykové úrovni neponoří, ale málokde se můžete naučit tak rychle a efektivně jako ve společenství lidí z cizích zemí.

Někteří lidé se obávají jakéhokoli setkání zúčastnit právě v obavě, že jejich esperanto na to nestačí. Byl to před několika lety i můj případ. Pak jsem však zjistil, že účast mnoha lidí s naprosto povrchní znalostí je pravidlem, nikoli výjimkou, a takřka vždy jsou pro ně pořádány jazykové kurzy: ve spojení s okolím mluvícím esperantem a chutí se učit je to výborné prostředí pro rychlé zlepšení.

Právě skutečnost, že esperanto není prakticky pro nikoho jazykem mateřským, hodně přispívá k toleranci cizích chyb a neznalostí, každý si uvědomuje, že i on se kdysi jazyk učil a mluvil podobně. S výsměchem kvůli špatnému přízvuku se také, na rozdíl od národních řečí, setkáte jen těžko…

Petr

Zobrazeno 1198×

Komentáře

Anicka

Ano, je to tak, mohu potvrdit. Na těch setkáních je vždycky krásná ta snaha si navzájem porozumět, která s sebou nese i toleranci.To je ta správná tolerance, která lidi sbližuje. Protože tolerance bez lásky znamená lhostejnost a nezájem.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková