Esperanto je mezinárodní jazyk snadný na naučení (gramatika bez výjimek, snadná slovní zásoba), vhodný pro cestování a navazování kontaktů s lidmi po celém světě.

POZVÁNKA NA KVĚTNOVÉ SETKÁNÍ 2010 V ŽIROVNICI

31. 3. 2010 2:36
Rubrika: ESPERANTO - AKCE

POZVÁNKA NA KVĚTNOVÉ SETKÁNÍ 2010 V ŽIROVNICI
http://www.ikue.org/cz/zirovnice/zirovnice.htm


Ve dnech od 7. do 9. května 2010 organizuje katolická sekce esperanta IKUE další tradiční setkání a to v městěčku Žirovnici.

Žirovnice je malé město s třemi tisíci obyvateli, ležící v půvabné zvlněné krajině Českomoravské vrchoviny poblíž Pelhřimova. Je známé zejména perleťářskou tradicí výroby knoflíků. Vévodí mu hrad založený ve 2. pol. 13. stol. na skalnatém ostrohu chráněném rybníkem. Gotický hrad byl rozšířen koncem 15. stol., v 16. a 17. stol. byl upraven na renesanční zámek. V hradní kapli jsou vzácné fresky z r. 1490. Celý zámek vyhořel v roce 1963, načež se prováděla dlouhodobá jeho postupná rekonstrukce, která skončila až v r. 1992. Nyní je v zámku muzejní expozice.

Další významnou budovou je novogo-tický trojlodní farní kostel sv. Filipa a Jakuba z let 1868-72, postavený na místě staršího kostela. Fara, kde bude naše setkání, byla v 90. letech minulého století zrekonstruována tak, aby se zde mohla konat různá křesťanská setkání, exercicie apod.

Žirovnice leží při železniční trati Jihlava - Jindřichův Hradec. V železniční stanici Počátky-Žirovnice zastavují i rychlíky.

Setkání se uskuteční v Exercičním domě v Žirovnici. Cena za nocleh za jednu osobu a jednu noc je 200,- Kč (dvě noci 400,- Kč). Přihlašovací poplatek (na pokrytí organizačních výdajů) je 50,- Kč. Lze si objednat snídani, oběd a večeři, které účastník zaplatí na místě, nebo jen oběd, pokud si účastník snídani a večeři zajistí sám.

Očekáváme, že tato akce bude opět příjemným pokračováním tradičních setkání nejen našich, ale i zahraničních katolických esperantistů. Už nyní zveme všechny na toto setkání a načerpání nových duchovních sil.

Na Vaši účast a milé setkání s Vámi se těší výbor naší IKUE-sekce a také bratr Dr. Max Kašparů, který provádí jáhenskou službu právě v Žirovnici.

Zobrazeno 1090×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková