Esperanto je mezinárodní jazyk snadný na naučení (gramatika bez výjimek, snadná slovní zásoba), vhodný pro cestování a navazování kontaktů s lidmi po celém světě.

Překladač od Googlu se naučil esperanto

6. 3. 2012 6:00

Překladač od Googlu se naučil esperanto

Tak už je to tady!

Ve středu 22. února 2012 se Překladač od Googlu (Google Translator, http://translate.google.com/ ) dočkal dalšího významného rozšíření: mezi jazyky, které Google zvládne a které je možno používat k překladům ve službě Google Translate, bylo přidáno esperanto. Výsledky překladů jsou poměrně precizní a je jasné, že kvalita překladů ještě poroste.

(V seznamu jazyků je  abecedně uvedeno pod V (v jazyce esperanto))

   

Esperanto se tak stalo 64. jazykem a současně prvním plánovým jazykem, ze kterého a do kterého Google překládá. V článku s názvem Tutmonda helplingvo por ĉiuj homoj (což Překladač Googlu překládá jako "Mezinárodní pomocný jazyk pro všechny lidi") je zároveň esperanto ve stručnosti představeno, jeho dějiny i současnost. Článek uvádí i "statisíce aktivních uživatelů, milióny lidí s nějakou znalostí jazyka a dokonce několik stovek lidí, kteří se ho učili (nebo učí) "od narození", což jsou pomerně reálné odhady. Rovněž je zmíněn společný cíl esperanta a Překladače Google: aby si lidi navzájem rozuměli. Esperanto bylo zařazené na stránku translate.google.cz, do aplikace Google Translate pro Android a iOS a do mobilní webové aplikace.

Celý článek najdete na blogu

http://miroslavhruska.blog.idnes.cz/c/247851/Prekladac-od-Googlu-se-naucil-esperanto.html

Jestli se vám článek líbí, dejte to autorovi článku najevo ohodnocením pod článkem na uvedené adrese. Jistě mu to udělá radost a zaslouží si to za zajímavé a užitečné informace, které nám poskytl.

Zobrazeno 2584×

Komentáře

s1rejda

no paráda. další možnost jak se učit slovíčka

Anicka

A s několika slovíčky a větami v hlavě už je dobré navštívit nějakou zajímavou esperantskou akci, nejlépe v ČR nebo v tam, kde se běžně mluví i jazykem, kterému člověk rozumí. Esperantisté mezi sebe moc rádi a vstřícně přijímají další zájemce o esperanto. Nebo je zajímavé si vyzkoušet esperanto třeba na www stránkách nadšeného učitele esperanta, jáhna a lékaře Maxe Kašparů. Má je dvojjazyčně, česky a v esperantu :o)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková