Esperanto je mezinárodní jazyk snadný na naučení (gramatika bez výjimek, snadná slovní zásoba), vhodný pro cestování a navazování kontaktů s lidmi po celém světě.

101. Svetový kongres esperanta se letos uskuteční na Slovensku: 23. 7. - 30. 7. 2016 v Nitře. Přijeďte se podívat nebo se staňte dobrovolníkem u E@I!

27. 10. 2015 9:00
Rubrika: ESPERANTO - AKCE

Ano, přípravy už jsou v plném proudu. Organizační výbor se už sešel s představiteli města. Bude to velká a zajímavá akce pro nováčky v esperantu i pro zkušené esperantisty. Záštitu nad akcí převzal slovenský prezident Andrej Kiska a Slovenská  pošta připravuje speciální emisi poštovních známek. Setkání přípravného výboru v Nitře se věnovala i městská televize:

http://www.tvnitricka.sk/spravodajstvo/svetovy-kongres-esperanta-v-nitre.html?page_id=5159

Do realizácie kongresu máme pred sebou ešte dlhú cestu, veľa vecí musí byť pripravených a každá pomocná ruka sa nám hodí. Ak máte záujem pomôcť, neváhajte a napíšte nám ([email protected]). Zatiaľ nás môžte sledovať aj na Facebooku na stránke kongresu (v esperante) a na všeobecnej stránke slovenských podporovateľov esperanta (slovenčina, esperanto). Uvidíme sa v Nitre!

Organizačný výbor

Můžete se také stát dobrovolníkem u E@I

Staňte se dobrovolníkem u organizace E@I

Máte:

  • 18 až 30 let a máte rádi cestování?
  • zájem se aktivně starat o esperantské projekty (například organizace akcí nebo vývoj internetových projektů) a chcete přispět k rozšížení esperanta?
  • zájem během 12 měsíců bezplatně žít v hlavním městě esperantského hnutí  na Slovensku a být členem mezinárodního týmu, který každý den pracuje pro esperanto a v esperantu?
  • zájem poznat Slovensko, jeho kulturu a jazyk?
  • zájem potkávat esperantisty z celého světa a spolupracovat s nimi?

Pokud ano, neváhejte s přihláškou na Evropskou dobrovolnou službu pro organizace E@I!

Máte šanci stát se dobrovolníkem v rámci programu Evropská dobrovolná služba (EDS). Během dvanácti měsíců budete moci bez jakýchkoliv nákladů pracovat společně s dalšími esperantisty z různých zemí v hlavním sídle organizace Edukace na internetu (Edukado@Interreto) v Partizánskem a zúčastnit se a také spoluorganizovat různá esperantská setkání, semináře a konference. Mezi vašimi úkoly bude také organizování tzv. jazykové kavárny pro obyvatele města Partizánske, představit Českou republiku ve školách a vzdělávacích centrech města a regionu a rovněž výpomoc s internetovými projekty E@I (například Lernu!, deutsch.info, slovake.eu). Protože v roce 2016 se bude v Nitře konat Světový kongres esperanta, můžete počítat i s výpomocí na této významné akci. Tyto zkušenosti můžete využít například při hledání práce…

Více si můžete přečíst o Evropské dobrovolné službě na stránce http://europa.eu/youth/EU/voluntary-activities/european-voluntary-service_cs

Důležité: přihlášku na Evropskou dobrovolnou službu pro E@I je třeba vyplnit do 25. září! Přihlášku v esperantu najdete ke stažení zde. Tu následně pošlete na adresu [email protected].

A co vám přinese rok dobrovolnictví pro E@I v rámci programu Evropská dobrovolná služba?

  • proplacení cestovních nákladů do Partizánskeho a zpět na konci programu (nicméně podle domluvy se samozřejmě můžete na vlastní náklady vrátit domů i během roku podle potřeby),
  • proplacení nákladů na bydlení (budete bydlet s ostatními dobrovolníky)
  • proplacení materiálů potřebných pro vaši práci,
  • kapesné pro případné výdaje (přibližně 100 € na měsíc) a peníze na stravování (přibližně 100 € měsíčně),
  • pojištění během celého pobytu,
  • tři tréninky (před odjezdem na Slovensko, na místě po příjezdu a uprostřed pobytu),
  • potvrzení YouthPass, který můžete získat na konci pobytu a bude v něm přehled všeho, co jste se naučili během uplynulého roku a čemu jste se věnovali

Využijte možnosti stát se dobrovolníkem – tuto možnost máte pouze jednou za život! Samotný pobyt začne již 1. října, takže pokud vám E@I schválí vaši přihlášku, můžete si brzy balit kufry a vyrazit na Slovensko. Ale toto datum je samozřejmě možné pozměnit.

Detailní informace o programu Erasmus+, do kterého je zařazena i Evopská dobrovolná služba, najdete v češtině a dalších jazycích na adrese http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/guide/index_cs.htm

zdroj:

http://mladez.esperanto.cz/?p=1526

Zobrazeno 951×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková